Foredrag om Riksvei 1

Rv1 315 Foredrag1På en av 'åpen stasjon' onsdagene tidlig i år hadde vi den store gleden av å arrangere et kåseri om Riksvei 1.  Kåseriet ble holdt av Tore Wiik.  Tore er en av forfatterne av boken "Riksvei 1 - tapt og funnet".  Den har han skrevet sammen med Per Johansen. Kunstneren Tom Arne Evensen har bidratt med illustrasjoner i boken.  Tore Wiik er en person som er svært engasjert i samtidsarkeologi som berører veinettet og samferdsel. 

Ett av poengene som ble tatt opp under kåseriet er hvor gode vi er i å huske den svært gamle historien som f.eks rundt Kongeveien, mens den nyere tids historie lett går i glemmeboken.  Tore har tydligvis brukt mye tid på dette tema.  Han har ett svært rikholdig og interessant materiale å fremvise.

 

 

Foredragsholder Tore Wiik

Riksvei 1 er forløperen til hva vi dag kjenner som E6.  Deltagerne ble tatt med på reisen fra svenskegrensen ved Kornsjø, gjennom hele Østfold, Follo/Akershus og like inn til Oslo.  Vi var innom kjente landemerker som "Hjulet" bensinstasjon og kafeteria.  Dette var i sin tid ett helt naturlig sted for en rast på den lange veien til hovedstaden.  Heldigvis så er hjulet fortsatt synlig fra E6 den dag i dag.

Foredraget ble holdt i toveis kommunikasjonsform.  Tore tok med seg deltagerne og utfordret de på om man kunne kjenne seg igjen på bildene som gjenga svært kjente plasser for deltagerne, riktignok fra fordums dager.  Dette skapte stort engasjement og mange var sikre i det de kjente igjen.Rv1 315 Foredrag3

Foredraget tok også for seg byggeteknikker for vei fra både tidligere og mer moderne tider.  Den svært fremsynte veisjef Jens Munch og hans visjonære tankegang ble også omtalt.

Vi ble også bevisstgjort på begrepet veinostalgi.  Dette kjenner vi vel bedre fra utlandet hvor de i Sverige har "Riksettan" og i USA "Route 66".  Den sistnevnte er jo også kjent og benyttet av mange nordmenn som en del av en ferieopplevelse enten i bil eller på motorsykkel. 

Kanskje vi burde arrangere en "Riksvei 1 roadtrip" med våre entusiastkjøretøy?  Veien ligger jo bokstavlig talt utenfor stuedøra vår!  Ta gjerne kontakt med Moss og omegn motorhistoriske forening hvis du mener å kunne bidra til å organisere et slikt arrangement.

Rv1 315 Foredrag2 

Uansett så ønsker styret og medlemmene i Moss og omegn motorhistoriske forening å takke Tore Wiik for et svært interessant og lærerikt foredrag om vår nære historie.  For dere som ikke hadde anledning til å delta, så vil vi absolutt oppfordre dere til å kjøpe boken "Riksvei ! - tapt og funnet" eller DVD'ene som er laget som støttemateriell.  Dette kan dere kjøpe hos MOMF i våre lokaler i gamle Moss brannstasjon i Vogtsgate 11.  Kom gjerne innom en onsdag kveld, vi har åpen stasjon fra 18 - 21.

 

For tiden så holder forfatterne på med en ny bok om riksveiene som ble til E18.  Vi håper at den blir like god som den forrige og ønsker forfatterne suksess med utgivelsen.  Du kan finne mer informasjon om disse gamle riksveiene med å følge denne linken

 

 

Trykk her for link til fullstørrelse bilder fra foredraget