Brannvakta - hva har skjedd på ett år?

img 315x261 skiltDet har nå snart gått ett år siden vi fikk i stand avtale med Moss kommunale eiendomsselskap om å leie den gamle brannstasjonen i Moss kommune.  Bygningen er et kjent landemerke i Moss.  Først og fremst som byens brannstasjon frem til brannvesnet flyttet till nytt bygg på Tykkemyr i 2004.  For mange unge er bygget mer kjent som Kåntra - et møtested for ungdom. 

Fra 2014 har Moss og omegn motorhistoriske forening flyttet inn.  Da vi overtok så visste vi at det lå mye arbeide foran oss.  Byggets eldste del er fra 1876. Det er ganske slitt selv om det er godt i varetatt sikkerhetsmessig.  Bygget har ett oppdatert elektrisk anlegg.  I tillegg er også brannslukkerutstyr og alarmanlegg fornyet og moderne.  Bygningsteknisk så bar det selvfølgelig preg av å ha vært brukt som brannstasjon.  I tillegg hadde også de forrige leietagere satt et svært personlig preg på interiøret.

Det ble organisert slik at tirsdager ble dugnadsdagen.  På ettermiddagene er det mange ildsjeler som er flinke til å møte opp å bidra.  Vi trenger jo hjelp av alle typer.  Heldigvis så har vi mange ulike yrkesgrupper representert blant medlemmene.  Her har vi rørleggere, elektrikere, snekkere og for alle oss andre uten håndtverksfaglig bakgrunn var det alltid mulig å bidra med å bære, holde, rydde, hive søppel, koke kaffe eller rett og slett bare å være i veien.

Å restaurere et slikt bygg er et omfattende økonomisk prosjekt og Moss og omegn motorhistoriske forening har ikke økonomisk ryggrad til å bære disse kostnadene.  Vi var derfor helt avhengige av å kunne få donert gjenstander og byggematerialer som kunne komme til nytte i prosessen.  Dette trenger vi fortsatt, da det er svært mye som gjenstår.  Skulle du ha noe som du tror kan være til nytte for oss så ta gjerne kontakt med oss om dette.

Så prosjektet ble påbegynt omtrent på samme måte som man spiser en elefant - en bit om gangen.  Vi bestemte oss raskt for å få opp et forsamlingslokale eller kafé.  I tillegg måte vi ha et kombinert møte og medierom.  Toalett fasilitetene måtte også høyt opp på prioriteringslisten.  Dessuten var bygget svært kaldt så en overordnet faktor var selvfølgelig å få isolert alle steder hvor det var mulig å gjøre. 

Så med disse prioriteringene i bakhånd skred vi til verket. Det er manges utrettelige innsats som bør hedres, men vi har lyst til å vise litt hva vi har oppnådd i løpet av året, så vi legger ut noen bilder hvordan det så ut for ett år siden og hvordan det er blitt nå.  Arbeidet er slett ikke over, men vi ser jo at resultatene er en motivasjon i seg selv.  Samtidig vil vi benytte anledningen å takke alle de som har stilt opp og bidratt til at vi har kommet dit vi er i dag.  Tusen takk!

 

img 400x267 0403Dette rommet ble bestemt at skulle brukes til allrom og kafé.  Rommet ligger sentralt i bygget og har enkel inngang fra både fremsiden og baksiden av bygget.  Gulvet ble hevet over den gamle kummen og isolert med 20 cm steinull.  Vegger var noen steder helt uten isolasjon, ble åpnet, vindtettet og isolert.

img 400x267 2422

 

 

 

 

 

 

Fargen på veggene er spesialblandet etter originalpanelet som lå i underste lag på veggen.  Vann ble lagt opp slik at vi fikk laget til kjøkkenkrok med vask og oppvaskmaskin.

 

 

 

 

 

 

 

 

img 400x267 0402Her er samme rommet, men i den andre retningen.  I hjørnet var det en relativ nyinstallert hovedsikringsstavle, så det elektriske er i meget god og forskriftsmessig stand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img 400x267 2430Og slik ser det ut i dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img 400x267 0410Her er den gamle inngangen til rommet.  Døren og 'kiosk-luken' ble erstattet med en tidsriktig dobbeltfløyet dør.  Denne ble sporet opp på en gård fra samme tidsperiode av foreningsmedlemer (bildet nedenfor)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img 400x267 2426

Vi syns døren passer godt inn i lokalet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medierommet

img 400x267 0429I rommet nærmest vognhallen som strekker seg mot Vogts gate ønsket vi å lage et kombinert møterom og medierom.  Slik så det ut før vi begynte.  Planen er å lage en 'lerrettsvegg' på endeveggen rett frem, slik at vi kan vise presentasjoner eller filmer.  Alle lamper ble plukket ned og erstattet med mer hensiktsmessig belysning.  Det var også rester etter gamle brannvarslingsanlegg som ble fjernet.

 

 

 

 

 

 

img 400x267 2414

Endeveggen ble malt i spesialmaling for å kunne bruke den uten å måtte ha lerrett.  Veggene ble malt i samme originalfarge som var funnet på opprinnelig panel.  Møtebord er satt inn,men kan byttes ut til fordel for løse stoler ved foredrag, filmvisning etc.

 

 

 

 

 

 

 

img 400x267 0430Samme rommet, men andre veien ved inngangsiden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img 400x267 2407

Og slik ser det samme ut i dag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trykk her for link til fullstørrelse før og etter bilder